Pierwszy raz o Złotym Mleku (Golden Milk) usłyszałem na spotkaniu autorskim z Gniewomirem Skrzysińskim, ultramaratończykiem, weganinem, który w Ostrowcu Świętokrzyskim prezentował swoją najnowszą książkę „Bieganie na weganie. Jak przebiec 100 mil jedząc tylko trawę i kamienie.” Tam dowiedziałem się o wspaniałych właściwościach specyfiku opartego na kurkumie. Ta przyprawa znana od tysięcy lat przeżywa w ostatnim czasie swój renesans. Naukowcy są zdumieni niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi kurkumy, której działanie m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające czy tonizujące, zdumiewająco wpływa na organizm ludzki.
Kurkuma jest korzeniem, który jest bliskim krewnym równie cudownego imbiru. Zawiera w sobie unikalny składnik zwany kumaryną, która posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki. Kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia, ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu, pomagające usuwać toksyny z organizmu. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Ze względu na wyjątkowe właściwości kurkumy dodaje się ją do niemal wszystkich potraw. Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Można już kupić kurkumę świeżą, w korzeniu. Można dodawać ją suszoną nawet do koktajli. Niektórzy twierdzą, że aby uwolniła swoje zdrowotne właściwości, powinno się do niej dodawać odrobinę czarnego pieprzu. Aby jeszcze pełniej mogła uwolnić wszystkie swoje prozdrowotne właściwości, zaleca się gotowanie jej w wodzie przez co najmniej 6-8 minut. Idealnym rozwiązaniem jest więc przygotowanie pasty z kurkumy, której większą ilość możemy przechowywać w lodówce, nawet przez 2 tygodnie.
Pasta z kurkumy
Składniki:
1/3 szklanki kurkumy w proszku,
1 łyżeczka cynamonu w proszku,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego,
1/2 szklanki wody (lub więcej).
Można także wzbogacić pastę o kardamon czy gałkę muszkatołową.
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj kurkumę, cynamon, imbir oraz pieprz. Gotuj, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 6-8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka, dodaj więcej kurkumy. Oczywiście musisz bacznie uważać, aby masa się nie przypaliła!
Gotowa pasta powinna być gęsta, ale nie za bardzo. Wyczuj konsystencję, aby z łatwością nadawała się do użycia. Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce. Pastę z kurkumy przechowujemy w szklanym wyparzonym pojemniku, plastikowy się do tego nie nadaje.
Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:
Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:
Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka. Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą. Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę, później już rzadziej.
Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:
Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.
Problemy z trawieniem:
Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne (idealna np. do zwalczania grzybów candida!). Zaleca się spożywanie naturalnego jogurtu (może być również dobry kefir) z kawałkiem banana i jedną łyżeczką pasty z kurkumy.
Złote Mleko – idealne lekarstwo na wzmocnienie i regenerację organizmu
Pastę z kurkumy możesz dodawać do Złotego Mleka, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli. Złote Mleko działa antynowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie
i przeciwdepresyjne. Jest idealne nie tylko na infekcje, ale również działa wspomagająco na wzmocnienie organizmu, poprawę samopoczucia oraz… nastroju! Ma także działanie regeneracyjne.
Składniki Złotego Mleka:
1 łyżeczka pasty z kurkumy,
1 szklanka mleka (najlepiej roślinne: migdałowe, owsiane, jaglane, konopne, sojowe),
½ łyżeczki oleju (kokosowego, migdałowego, sezamowego, konopnego, ostropestu czy wiesiołka),
jasny miód do smaku wg uznania.
Wykonanie:
Wystarczy, że podgrzejesz mleko, dodasz pastę z kurkumy, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się pasty. Pamiętaj, nie dopuszczamy do wrzenia mleka, dodajemy miód i tłuszcz. Gotowe.
Stosowanie: jedna szklanka dziennie, przy ciężkich treningach dwa razy dziennie.
W okresach przejściowych biegacze, ale też większość ludzi narażona jest na infekcje, przeziębienia i grypy. Złote Mleko stanowi naturalny środek uodporniający organizm przed tego typu infekcjami. Stanowi także według wspomnianego na początku wpisu ultramaratończyka Gniewomira Skrzysińskiego wspaniały środek do wzmocnienia i regeneracji organizmu po ciężkich treningach. Ja już zacząłem stosować Złote Mleko w swoich treningach. Polecam!
Przepisy na Pastę z kurkumy i Złote Mleko:
Gniewomir Skrzysiński: „Bieganie na weganie. Jak przebiec 100 mil jedząc trawę i kamienie.” Agnieszka Maciąg – blog: http://agnieszkamaciag.pl/kategoria/na-zdrowie/.
Red. jęz. Justyna Harabin, zdjęcie własne